Lüfer (Bluefish) Kofana Sırtıkara Avı
Ege, Marmara, Ak, Karadeniz. Boyları ve türleri : 10 cm.ye kadar Defne Yaprağı, 11-18 cm. Çinekop, 18-24 cm. Sarı Kanat 25-30 cm. lüfer, 30 cm. ve üstüne Kofana, seyrekte olsa boylarının 50-100 cm.ye kadar ulaştığı görülür bunlarada Sırtıkara denir. Lüferin İngilizce adı Bluefishtir. Zargana, İstavrit, İzmarit, Hamsi (fleto yaparak yada canlı takarak) Kaşık ve Rapala yem olarak kullanılabilir.
Paylaş
Kıyıdan Avlama :
Öncelikle bu takımı kamışlı makina ile kıyıdan kullanımı uygundur. Fırdöndünün bir ucuna 60-70 cm. uzunluğunda 0,40 mm. kalınlığında misine bağlıyoruz. Misinenin diğer ucunada üçlü fırdöndü bağlıyoruz. Diğer kısmına 20 cm. uzunluğunda 0,40 mm. kalınlığında misineyi bağlayıp misinenin diğer ucuna denizin durumuna göre 80 - 100 gram iskandil yada armut kurşun bağlayabilirsiniz. Buraya kadar herşey tamam şimdi sıra bedeni hazırlamaya geldi. Öncelikle 40-50 cm. uzunluğunda 0,40 mm. kalınlığında misine hazırladıktan sonra bunun bir ucunu üçlü fırdöndünün ortadakine bağlıyoruz. Boşta olan ucundan iğne yardımı ile büyük boy şişe mantarı geçiriyoruz. Mantarı aliminyum folyo ile kaplayalım. Daha sonra 5 cm. uzunluğunda 0,40 mm. kalınlığında iki adet misine hazırlıyoruz. Bu misinelere 1-1/0 çelik iğne bağlıyoruz. Şişe mantarı geçirilen misineye 1-1/0 veya bir boy küçük çelik iğne bağlıyoruz. Daha önce hazırladığımız 5 cm. uzunluğundaki misineleri sağ ve sol tarfta olacak şekilde resimde görüldüğü gibi bağlıyoruz. İsterseniz üçlü fırdöndünün ortasına bağlanan kısmı için çelik tel kullanabilirsiniz. Sıra bu takım için yem hazırlamaya geldi. Bu takım için yem olarak hamsi kullanılması önerilmez. Çünkü hamsinin eti yumuşaktır. Bunun için kamışla kıyıdan uzağa atılacağından yem iğneden çıkar.
Paylaş
Şakşak Yem Hazırlanışı ve Takıma Takılması :
Bunun için çok iri olmayan normal boyutta bir istavrit yeterlidir. Ama bazı yerlerde bildiğim kadarıyla örneğin çanakkale tarflarında yem için izmarit kullanılıyor. Düz bir tahtaya veya taşa koyduğumuz istavriti falçata yardımı ile kuyruk tarafından başlayıp baş kısmına doğru kesiyoruz. Balığın başını hiç bir şekilde kesmiyoruz. Daha sonra balığın diğer tarafını çevirip aynı işlemi bu tarafı içinde yapıyoruz. Ayrılan kılçığını balığın başının dip kısmından kesiyoruz. Şakşak yemin ağız tarafından ortadaki iğneyi geçirip görünmeyecek şekilde balığın kafa tarafına takıyoruz. Sağ taraftaki iğneyi yine sağ taraftaki filetoya takıyoruz. Aynı işlemi sol taraf içinde yapıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken her iki tarftaki iğnenin uç kısmının iç tarafa bakacak şekilde olması gerekir.
Paylaş
Uyarılar :
Takımı yaptınız. Yemi taktınız. Sıra lüfer yakalamaya geldi. Yemli takımı denize atıp misine boşluğunu aldıktan sonra beklemeye bırakılır. Balık oltaya vurduğu ilk anda kamış çok sert olmamak kaydıyla geriye çekilir buna tasma atma yada tasmalama denir. Bunu yaptıktan sonra balık eğer oltaya yakalanmış ise bekletmeden makinanın kolunu çevirerek hiç boşluk vermeden çekilir. Yakalanmamış ise kamış geriye çekip bir yada iki tur makinanın kolunu çevirin ve 25-30 saniye kadar kamış elde, misine gergin şekilde bekleyiniz. Bunun yapılma amacı balık yeme vurmuş fakat yemi alamamış olması ve giden yeme lüferin saldırması olasılığıdır. Bu arada kamışın ucu öne eğilerek çekilmesi gereklidir. Çünkü balık kıyıya doğru gelirken su üzerine çıkmaması gerekir. Balık kıyıya geldiğinde hemen karaya alınır. Hiç bir şekilde lüferi kepçe yardımı ile kıyıya almayın.
Paylaş